Hoppa till innehåll
NAVIGERA NAVIGERA

Utställningar på Culturum

Utställningar på Stadsbiblioteket i Culturum. Se alla utställningar i Nyköpingsguiden.

23/5-10/6 Every Person Has Lost Something av Moustafa Jano

Folkets Hus och Parker presenterar Every Person Has Lost Something – digitala montage av Moustafa Jano.

”Min drivkraft är att sprida budskapet att helt oskyldiga människor dör varje dag av både kriget och svälten. Jag vill nå ut till människor och jag vill att de ska känna något i hjärtat.”

I sina digitala montage skildrar Moustafa Jano kriget i Syrien. Han är själv en av alla dem som korsat Medelhavet i en överlastad gummibåt. Han var nära att drunkna när han undsattes av ett räddningsfartyg. Moustafa Jano tog sig i land i Grekland och fortsatte sin resa mot Sverige. Nu berättar han om sina och andra flyktingars traumatiska upplevelser i bilder.

De digitala montagen bygger han upp av egna foton och internetbilder fria för publicering. Motiven kombinerar dröm och verklighet. Känslan av förgängelse och utsatthet är ständigt närvarande. Sedan livet i det krigsdrabbade Aleppo bär Moustafa Jano på många svåra minnesbilder. Dem försöker han bearbeta i sina digitala montage.

Barnens lidande är ett återkommande motiv. En hel generation barn har levt sitt liv i krig. Montagen visar tydligt att kriget drabbar de oskyldiga hårdast.

Moustafa Jano är grafisk designer utbildad vid konsthögskolan i Damaskus. Hans bilder har tidigare visats på bland annat Fotografiska i Stockholm.

 

Every Person Has Lost Something – digitala montage av Moustafa Jano. På bilden: Kite.

 

 


 

 
info.biblioteket@nykoping.se | Telefon 0155 - 24 86 86 | Fax 0155 - 24 86 78 | Växel 0155 - 24 80 00
Postadress Nyköpings stadsbibliotek, 611 83 Nyköping | Besöksadress Hospitalsgatan 4, 611 32 Nyköping
Nyköpings kommun