Inställt Med anledning av det rådande pandemiläget är språkcaféerna inställda tills vidare. Vi hoppas kunna återuppta träffarna snart och återkommer med nytt datum.
Våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem, ändå tystas det ner och nedprioriteras av både myndigheter och av samhället i stort. Journalisten och författaren Maria Andersson bestämde sig för att träffa några av kvinnorna som levt nära våldet och låta deras röster bli hörda. Berättelserna är fria från filter och visar en sanning som är svår att ta in.
Den här boken beskriver hur synen på våld i nära relationer och den våldsutsatta har förändrats över tid och varför begrepp som särskilt sårbar/utsatt och intersektionalitet idag är den del av diskursen om våld i nära relationer. Boken ger en fördjupad kunskap om vissa våldsutsatta personers särskilt utsatta livssituation och belyser våld i nära relationer ur ett intersektionellt perspektiv.
Vi möter våld i någon form dagligen, om inte som "offer" eller "förövare", så när vi läser tidningen, tittar på tv eller går på bio. Med våld upprätthålls stater, grupphierarkier och individuella maktpositioner. Första upplagan av Våldets kön utkom 2015 men de utmaningar som våldet innebär för samhället har inte minskat sedan dess...
"Banden som män skapar för att knyta kvinnan till sig växer fram ur växlingen mellan värme och våld. Tina Olby visar hur mannen agerar. Det blir tydligt att män är förvånansvärt lika i sina strategier. Metoder, ord och anklagelser som de använder för att bryta ner kvinnan och legitimera våldet. En viktig kunskap som dock sällan diskuteras." Carin Holmberg, fil.dr. och författare Tina Olby har under sitt långa engagemang i kvinnojoursrörelsen mött hundratals våldsutsatta kvinnor. Med erfarenhet och kunskap ger hon röst åt kvinnornas kamp för ett liv utan våld. De åtta gripande berättelserna speglar kvinnors utsatthet av våld och kränkningar, något som tyvärr fortfarande är verklighet för alltför många kvinnor i dagens samhälle. Boken skapar en bättre förståelse för kvinnors lidande och kamp så de kan få ett adekvat stöd och bemötande av civilsamhället och myndigheter. Kvinnor som utsätts för mäns våld är värda allt stöd och respekt. "Jag har upplevt kvinnors utsatthet på nära håll och sett mäns våld mot kvinnor och barn i vitögat....Min önskan och avsikt med berättelserna är att visa kvinnorna jag mött stor aktning och respekt för deras mod och kamp för ett liv utan våld." Tina Olby
Professionell praktisk handbok som ger läsaren konkreta samtalsverktyg för att fråga om våld, motivera till förändring och hantera motstånd. Beställ här.
Det här är min berättelse om den destruktiva relation som jag kämpade länge för att bli fri från. Om den man som jag trodde skulle bli mitt livs kärlek, men som visade sig bli mitt livs värsta mardröm.
Tusentals kvinnor och barn drabbas av våld och eftervåld i nära relationer. De här berättelserna kommer från några av rösterna bakom #vibrytertystnaden som idag har över 10.000 följare. Förord av Eva Rusz, psykoterapeut och expert i relationsfrågor. Eva har skrivit ett flertal böcker om relationer.
Hur hjälper man på bästa sätt och hur närmar man sig en utsatt individ som isolerat sig med sin förövare? Frågorna är många och maktlösheten är ett faktum. Denna handbok erbjuder spetsinriktad information gällande bemötande samt vad som är bra att tänka på för att möjliggöra en livsviktig förändring. 
Att lämna en destruktiv relation är många gånger arbetsamt och tar sin tid. Att möjliggöra för en förändring kräver många avgörande beslut och ovissheten är ett faktum. Denna handbok innehåller spetsinriktad information om våldets olika skeden och vad som är bra att tänka på vid en frigörelse.
I händelse av min död handlar om hur kvinnor dör i Sverige, men ännu mer om hur de lever. Weigl och Edblom berättar nära och känsligt om människor som har förlorat en älskad och hur samhället inte förmår höra kvinnornas rop på hjälp. Fram växer en berättelse om förlust och förtvivlan, livskraft och läkning och om samhällets syn på brotten som privata familjetragedier.
Miranda är ett frispråkigt barn som älskar att dansa och sjunga. Hon är alltid festens medelpunkt och kan sällan sitta still. I den kultur hon växer upp är det farligt så familjen sätter stopp för det. När hon som brådmogen liten flicka tidigt kommer in i puberteten förändras omgivningens blickar. En dag förstår Miranda vidden av släktens planer. De tänker gifta bort henne mot hennes vilja.
Vingklippt - Den sanna historien om Stiftelsen Paradiset är den spännande berättelsen om Elisabeth Hermons liv. Elisabeth blev själv misshandlad och förföljd, men vände sin skräck till en positiv kraft. Hon byggde upp en stiftelse för att hjälpa människor i en liknande situation. En artikelserie av Liza Marklund i Expressen slogs allt i spillror. Elisabeth anklagades för att utnyttja kvinnor på flykt och stoppa pengar i egna fickor. Trots att hon blev helt rentvådd har lögnerna fortsatt, år efter år. Några pressröster »Anklagelserna mot henne hade kunnat vara tidernas aprilskämt... Missa inte hennes bok« Tidningen Mama »Köp och läs hennes bok, om hur hennes professionella och privata liv krossades« Gunilla Kinn, frilansjournalist »Fantastisk bok! Mycket bra och läsvärd.« Helene, Bokus »Liza Markund har onekligen en del att förklara" Ann Heberlein, SvD [Elib]
Boken om systrarna Josefin och Marie Nilsson. Från barndomens Gotland till artistlivet i Stockholm, från den berusande glädjen i att stå på scen, till tystnaden efteråt när strålkastarna slocknat och publiken gått hem.
Det här är min berättelse om den destruktiva relation som jag kämpade länge för att bli fri från. Om den man som jag trodde skulle bli mitt livs kärlek, men som visade sig bli mitt livs värsta mardröm.
Den norska poeten Gro Dahle har i en rad uppmärksammade allåldersböcker – illustrerade av Svein Nyhus eller Kaia Dahle Nyhus – tagit med läsaren till barndomens gränsland mellan vardag och fantasi. Ett gränsland där det kan vara svårt att veta vad som faktiskt är möjligt och svårt att alltid vara trygg…Drakar finns väl inte? Nej, det är klart att de inte gör. Men om någon på övervåningen börjar ta så tunga och arga steg att hela huset skakar? Och det verkligen luktar bränt inomhus, för inte säga vidbränt? Då handlar det nog om en drake i alla fall. Men Lilli i Draken har en sak gemensam med barnen i Gro Dahles andra böcker: sin uppfinningsrikedom. Också drakar går förstås att lära sig hantera, bara man får lite hjälp med att göra det. Men hur ska man nu få den hjälpen?Gro Dahles och Svein Nyhus har tillsammans skrivit och illustrerat bland andra Snäll (2008) och Den arge (2009).
Iris tycker om sin familj. Men när föräldrarna är arga blir hon rädd, för de slåss och säger elaka saker. Fast det har Iris inte berättat för nån. Hemma hos bästa kompisen Juno märker Iris att det är annorlunda. Juno kan till och med säga till sina föräldrar när de bråkar. Iris och Juno får tillsammans lära sig vad våld är och vad barn kan göra om de är med om det.
Boken tar upp våld ur olika aspekter: vad våld egentligen är, våldets historia, olika sorters våld och våld i olika åldrar. Även om hur man kan skydda sig mot olika typer av våld, motsatser till våld och hur våld kan finnas i både sport och i krig.