Ordlista

URL? Kryptering? 5G? Vad betyder alla tekniska ord egentligen?

5G

5G, femte generationens mobiltelefoni, är helt enkelt det nya system som mobiltelefoner och andra prylar kommunicerar genom.
 

BankID

BankID är en sorts elektronisk legitimation, alltså ett program som talar om att du verkligen är du på internet. BankID fungerar på datorer, mobiltelefoner och surfplattor, och kan användas för bland annat betaltjänster och ärenden inom vården.
 

Internet

Internet är ett internationellt nätverk som datorer kan utbyta information genom. Förenklat kan man säga att all världens datorer och mobiltelefoner som kommunicerar med varandra, tillsammans är det som är internet.
 

IP-adress

Alla datorer, mobiltelefoner och surfplattor som är anslutna till internet har en egen IP-adress. Den fungerar ungefär som en vanlig gatuadress eller ett telefonnummer.
 

Länk

En länk är en förbindelse mellan två webbsidor. Man kan länka vilket ord som helst till en annan webbplats, eller till en text, bild, film eller låt. Länken märks genom att vara understruken, eller av en annan färg. Ett exempel på en länk har du här: hitta.se
 

Kryptering

Kryptering innebär förenklat att man gör om klartext till en form som är obegriplig för obehöriga att läsa. Texten måste "dechiffreras" innan den blir begriplig. E-post, meddelanden på mobiltelefonen och bilder och dokument på din dator är exempel på saker som kan krypteras.
 

Sociala medier

Sociala medier är ett samlingsnamn på de olika sätt som människor kan kommunicera direkt med varandra genom till exempel text, bild eller ljud. Sociala medier finns framför allt på internet. Exempel på webbtjänster där användarna lägger upp eget material är Facebook, YouTube och Twitter.
 

URL

Uniform Resource Locator. När man pratar om URL så menar man en webbadress, till exempel https://bibliotek.nykoping.se, eller https://www.digiteket.se.
 

Webbläsare

Det program du använder för att använda internet. Exempel på webbläsare är Microsoft Edge, Google Chrome, och Mozilla Firefox.

 


 

Källor:

NE.se (ne.se)

Wikipedia (sv.wikipedia.org)

IT-ord (idg.se)
 

Senast uppdaterad 8 februari 2021.

Sök

Språk

sv-se en-gb