Dyslexi innebär läs- och skrivsvårigheter men också tillgång till specifika styrkor. I denna bok beskriver Susanna Cederquist varför det är viktigt att se hela bilden av dyslexi – att arbeta med både svårigheterna och dyslexistyrkorna och ge eleverna verktyg för framtiden. Tanken med Dyslexi i skolan - Se hela bilden är att förmedla hur dyslektiker kan uppleva olika situationer. Boken består därför till stor del av fallbeskrivningar, korta berättelser av olika situationer som dyslektiker kan hamna i. I anslutning till dessa beskrivningar ger författaren råd om hur du som lärare kan agera och tänka. Dyslexi i skolan - Se hela bilden riktar sig främst till yrkesverksamma lärare i alla ämnen, från förskoleklass till gymnasiet, men även till skolledare och övrig personal som kan ha nytta av boken för att öka sin förståelse för dyslexi. Susanna Cederquist är lärare och har sedan 15 år tillbaka arbetat med att förändra och vidga synen på dyslexi i Sverige. Hon föreläser, håller utbildningar och är rådgivare i frågor om begreppet tillgänglig utbildning. Susanna samarbetar sedan länge nära med internationella forskare och dyslexiexperter runt om i världen. Texten är tillgänglig via lyssningskoder. Du kan välja att lyssna, läsa den med öronen, direkt från den tryckta boken.
Författaren berättar om hur det är att leva med dyslexi. Skolan innebar att ständigt ligga efter, inget förstå, få dåliga betyg och dessutom bli hånad. Det var först när hon kom till komvux som hon fick hjälp. Nu är hon beteendevetare och arbetar i det egna företaget med information kring läs- och skrivsvårigheter.
Författaren, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid KI, skriver här om dyslexi, svårighet att lära sig läsa och skriva texter. Han tar upp olika aspekter på problemet - hjärnans funktion, samhällsperspektiv m.m. CD-skiva med författarens inläsning av boken medföljer.