Söka smart

I vilken ände ska man börja när man söker efter information? Vi hjälper dig att hitta rätt.

Börja med ett uppslagsverk

En bra start för att komma igång med en sökning och få en allmän bild av ämnet är att gå till ett uppslagsverk. Då kan du få uppslag till bra sökord när du ska göra fördjupande sökningar. Du kan också hitta källor i ämnet i referenslistan.

  • Wikipedia (wikipedia.org) - ett enormt uppslagsverk på internet, som vem som helst kan redigera. Wikipedia har artiklar på många olika språk.
     

Sök efter lämplig litteratur i ämnet

Har någon skrivit något om ämnet? Kanske hittade du referenser i uppslagsverket. Då kan du söka vidare på titel och/eller författare. Annars kan du söka på ämne i bibliotekskatalogen.

Så söker du i bibliotekskatalogen

En person sitter i ett bibliotek och bläddrar i en bok. Foto: Eliott Reyna på Unsplash.com

 

Leta i en databas

Om det är svårt att hitta litteratur i ämnet, kan du leta i någon av databaserna som biblioteket erbjuder. En del av databaserna kan du få tillgång till hemifrån, andra kommer du endast åt när du befinner dig på biblioteket. 

Bibliotekets databaser hittar du i E-biblioteket.
 

Andra digitala resurser

Det finns också många andra bra webbplatser att söka information på, där en bibliotekarie eller sakkunnig redan gjort ett källkritiskt urval.

Sök på internet via sökmotorer

Du kan så klart också söka information genom att använda någon av internets alla sökmotorer. Här gäller det dock att vara försiktig! Vad som helst kan dyka upp, och det ställs högre krav på dig att du granskar resultaten källkritiskt.

Sök

Språk