Bokbussens konstverk Mummille

Bokbussens exteriör pryds av konstverket "Mummille" av konstnären och illustratören Ishtar Bäcklund Dakhil (foto: Mona Namér).

Vill du se konstverket i sin helhet? Se Bokbussens turlista här.

Ishtar berättar om sitt konstnärskap och arbetet med verket "Mummille"Konstnären och illustratören Ishtar Bäcklund Dakhil (foto: Mona Namér).

Vem är du?

”Jag är Ishtar, illustratör och konstnär som älskar bilderböcker och att resa runt världen. Jag har alltid målat, ända sedan jag kunde hålla en pensel i handen. Jag är en blandning av flera kontrasterande kulturer som har lagt grunden för min inspiration och fantasi. Det är i mötet mellan kontrasterna som världarna möts och föds till liv.

Att skapa har för mig alltid varit ett sökande efter identitet, jag skapar och med det finns jag. På samma sätt som vi utvecklas som människor, när vi fattar tycke för något nytt medan vi tappar intresse för annat, utvecklas mitt konstnärskap i samma anda som jag själv växer. Att skapa konst är mitt sätt att uttrycka mig i detta liv. Jag arbetar med många olika material och tekniker. Från akvareller till att omvandla mina bilderböcker till VR världar. Jag älskar att samarbeta och arbetar även med processbaserade mural och konstprojekt i kollektiva sammanhang, både med unga och vuxna."

Vad betyder bibliotek för dig?

"Biblioteket har alltid varit närvarande i mitt liv. Som barn var det lyckliga tillfällen när vi fick besöka bibliotek, att få välja böcker som vi fick ta med oss hem kändes som lyx. Jag kan inte tänka mig en värld utan bibliotek, det är en sådan gåva att ha tillgång till en plats fylld med magiska världar och inspiration."

Vad kände du när du fick uppdraget att illustrera den nya bussen?

"När jag fick förfrågan om att illustrera bokbussen så blev jag så glad! Det har varit en dröm som jag haft så länge, och nu blev den sann. Det är bland de finaste och roligaste arbeten jag fått och att veta att så många får lov att ta del av verket känns som en höjdpunkt i min karriär. Jag har fått illustrera portalen till den magiska världen som rör sig kring hela Nyköpings kommun, och det är jag stolt över. Den vackra blåa grundfärgen på bokbussen var så inspirerande och hela samarbetet kring bussen har haft en fin och familjär känsla under hela arbetets gång."

Berätta om konstverket

"I bokhyllans böcker på bussens baksida öppnas en portal upp och vi får träda in i bokbussens magiska värld. Alla våra vänner kommer till liv och tar med oss genom vild och vacker natur, mystiska vatten och dans kring den brinnande brasan. Även den flygande mattan kommer till liv och vi får följa med på nya äventyr i nattens strålande stjärnhimmel."Del av konstverket "Mummille" av konstnären och illustratören Ishtar Bäcklund Dakhil. Fem djur på en flygande matta.

Vad betyder Mummille?

"Titeln “Mummille” betyder “för mormor” på finska. När jag fick förfrågan att illustrera bokbussen jobbade jag nere i Mexiko på ett konstprojekt. Jag ringde min mormor som, som jag alltid delade alla nyheter med direkt, och hon blev så glad för min skull. Under arbetets gång gick min mormor bort men hennes närvaro har varit med under hela projektet. Jag vill tacka henne för allt stöd och för den fortsatta närvaron i mitt skapande och i mitt liv genom att dedikera detta verk åt henne."

Vad vill du att konstverket ska ge till våra besökare?

"Jag hoppas att bokbussens besökare känner sig välkomna och inspirerade i världen som omringas bussen både utanpå och inuti. Inspiration som öppnar upp fantasin och tillbringar liv till denna magiska och resande buss.”

Del av konstverket "Mummille" av konstnären och illustratören Ishtar Bäcklund Dakhil. Ett sjömonster i en sjö.

Sök

Språk