Bibliotekets arbete med hbtq+ perspektivet
Innehåll
- Vad är hbtq+?
- Varför arbetar Nyköpings kommun med hbtq+ perspektivet?
- Varför arbetar Nyköpings Stadsbibliotek med hbtq+ perspektivet?
- Varför har vi inrättat en regnbågshylla?
- Var finns böcker med hbtq+ perspektiv för yngre barn?
Vad är hbtq+?
Hbtq+ är ett paraplybegrepp som innefattar olika perspektiv på könsidentitet, sexuell läggning, relationer och sexuell praktik. Även andra varianter används, till exempel hbtq, hbtqi och hbtqia, vilket speglar att det är ett område som ständigt förändras och utvecklas. Gemensamt för de perspektiv som ingår är att de på något sätt är normbrytande och osynliggjorda.
Några av de vanligaste begreppen som brukar ingå är:
- Homosexualitet och bisexualitet: handlar om sexuell läggning, alltså vem någon har förmågan att bli kär i eller attraherad av.
- Trans: handlar om hur någon definierar och uttrycker sitt kön. Transpersoner önskar att inte alls eller delvis identifiera sig med det kön de har tilldelats vid födseln. Även ickebinära personer kan inkluderas i begreppet. En person som identifierar sig som mellan, bortom eller med båda könskategorierna kvinna/man kan kalla sig ickebinär.
- Queer: kan röra sexuell läggning, könsidentitet, relationer och sexuell praktik, och kan också vara ett uttryck för ett kritiskt förhållningssätt till rådande normer.
- Intersexvariationer: är medfödda tillstånd i vilka könskromosomerna, könskörtlarna (testiklar eller äggstockar) eller könsorganens utveckling är atypisk. Det går att vara intersex och man, kvinna eller något annat.
- Asexualitet: är ett samlingsbegrepp som kan innefatta exempelvis personer som aldrig, eller under en period inte, känner sexuell attraktion, men begreppet kan användas på olika sätt av och för de som identifierar sig med begreppet.
Ur Svensk Biblioteksförenings Guide för bibliotekens arbete med hbtq+ (biblioteksforeningen.se).
Varför arbetar Nyköpings kommun med hbtq+ perspektivet?
I Nyköpings kommun ska mänskliga rättigheter respekteras, skyddas och främjas.
Nyköpings kommun ska vara trygg och välkomnande för alla och alla människor har lika högt värde och rätt att bli behandlade med respekt. Ingen människa ska behöva bli kränkt, diskriminerad eller på annat sätt utsatt utifrån sexuell läggning, tillhörighet eller könsöverskridande identitet.
I Nyköpings kommun ska hbtq+ personers fri- och rättigheter stärkas och diskriminering aktivt och systematiskt motverkas. hbtq+ personers lika möjligheter till goda levnadsvillkor i livets alla skeden ska säkerställas. Varje människa är unik, men människovärdet är lika.
Ur Nyköpings kommuns program för social hållbarhet (nykoping.se).
Varför arbetar Nyköpings Stadsbibliotek med hbtq+ perspektivet?
I bibliotekslagen (2013:801) (riksdagen.se) står att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska vara tillgängliga för alla.
Genom ett aktivt och medvetet arbete med inkludering kan biblioteket skapa en miljö och verksamhet där så många som möjligt kan känna sig välkomna, bekräftade och trygga. Att arbeta med hbtq+ frågor är självklart och nödvändigt för att nå dessa mål.
Biblioteket har en viktig roll att bidra till kunskapsförmedling kring hbtq+ perspektivet. Det ingår i bibliotekets folkbildande, kulturfrämjande och demokratifrämjande uppdrag att arbeta för alla individers lika värde och rättigheter samt att motverka fördomar och diskriminering.
Varför har vi inrättat en regnbågshylla?
Regnbågshyllan finns för att det ska vara lätt för besökare att hitta böcker och andra medier med hbtq+ perspektiv.
Om regnbågsflaggan
Regnbågsflaggan, eller prideflaggan som den också kallas, skapades i San Francisco 1978 av gayaktivisten Gilbert Baker. Syftet var att skapa en ny symbol för hbtq+-rörelsen, en symbol skapad inom rörelsen. (Källa: Svensk Biblioteksförenings Guide för bibliotekens arbete med hbtq+, s15 (biblioteksforeningen.se))
Regnbågsflaggan är inte en symbol för endast ett parti eller en specifik politisk rörelse. Att använda regnbågsflaggan kan ses som ett politiskt ställningstagande på samma sätt som allt annat arbete med demokrati och mänskliga rättigheter, något som självklart kan rymmas inom bibliotekens demokratiska uppdrag.
Regnbågsflaggan på biblioteket
Vi skyltar med regnbågsflaggan i bibliotekslokalen för att visa att här finns kunskap om hbtq+-frågor, och här kan alla få vara sig själva och känna sig trygga.
Att vi använder regnbågsflaggan i biblioteksrummet betyder att vi står bakom följande värderingar:
- Att hbtq+ personer har samma rättigheter som hetero- och cispersoner.
- Att hbtq+ personer har varit och fortfarande är en utsatt grupp, som har svårare att utöva sina rättigheter och vi stöttar strävan efter lika rättigheter.
- Att hbtq+ personer är en grupp som ofta osynliggörs och vill stötta genom att synliggöra.
- Att vi kopplar ihop vårt demokrati- och tillgänglighetsuppdrag med att arbeta med aktiv inkludering av grupper som vi ser behöver det.
- Att hbtq+ personer är välkomna och biblioteket arbetar för att alla ska känna sig trygga.
Var finns böcker med hbtq+ perspektiv för yngre barn?
Utbudet i den nya Regnbågshyllan är främst riktat till ungdomar och vuxna. Men självklart finns det gott om böcker och annan media med hbtq+ perspektiv för yngre barn. Du hittar dessa t.ex. i hyllan ”böcker att samtala om” på barnavdelningen.
Fråga gärna personalen för fler tips!