Läsa på olika sätt

Alla barn är olika och läser på olika sätt. Här hittar du information om talböcker och Legimus, och om vad du kan hitta på bibliotekets Äppelhylla.

Läsa med öronen

Legimus logotypTalböcker är för dig som har en läsnedsättning och har svårt att läsa vanlig text. Om du har rätt att låna talböcker kan du ladda ner själv till dator, eller använda mobil eller surfplatta tillsammans med appen Legimus.

För att kunna använda Legimus måste du först registrera dig på biblioteket. Mejla till Barn och unga för att boka en tid: barnochunga.biblioteket@nykoping.se.

Läs mer här:

Läsa med ögonen

Böcker med tecken som stöd används tillsammans med bokens text och bilder. Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK) är ett stöd att använda och förstå språk.

Läs mer här:

Läsa med fingertopparna

Taktila böcker läser du med fingrarna. Du kan känna hur olika saker i boken ser ut. Punktskriftsböcker är en taktil skrift som man läser med fingertopparna.

Läs mer här:

Bokrecept

Ett papper med texten "Bokrecept" på.
Böcker på recept är ett samarbete mellan olika kommuner i Södermanland. Här i Nyköping skriver en logoped eller specialpedagog ut ett Bokrecept som sedan tas med till biblioteket. Vi plockar ihop böcker som passar barnets ålder och språkliga utmaning och tar kontakt när det är färdigt. Lånetiden är 28 dagar som vanligt med möjlighet till omlån.

Det huvudsakliga syftet med böcker som en del av språkträning är att underlätta för föräldrar att främja sina barns språkutveckling, samt lägga grunden för en positiv attityd gentemot böcker och läsning hos barnen.

Du kan naturligtvis vända dig till personalen för boktips även utan recept!
 

Bibblix - läs böcker i mobilen

Logotyp för Bibblix.

Bibblix är en app som passar barn i åldern 6-12 år. Det finns en stor mängd böcker i beståndet, och gott om lästips fördelade över olika ämnesomåden. Appen passar alla, från nybörjarläsare till riktiga bokslukare.

För att använda Bibblix behövs en telefon eller surfplatta, och ett lånekort på Nyköpings Stadsbibliotek.

Bokstart

En röd bokstaven B.


Bokstart är en nationell satsning som vänder sig till föräldrar och vuxna i små barns (0-3 år) närhet, med syfte att tidigt stimulera språkutveckling.

Bokstart bygger på samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola som alla har ett uppdrag att arbeta med små barns språkutveckling.
 

Målet är att

  • Stärka föräldrar i deras betydelsefulla roll

  • Utveckla samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola samt med familjen

  • Öka, och sprida, kunskap om små barns språk- och läsutveckling.
     

För mer information:

Sök

Språk