VR-utställning: Förintelsens minnesdag
Ljuslyktor och rosor på Raoul Wallenbergs minnesmonument. Foto: Thomas Karlsson.

Låna VR-glasögon på biblioteket och se en VR-utställning. Läs mer om VR (Virtual Reality) i Wikipedia.

 

Plundring - en utställning i VR (Virtual Reality)

Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.

Plundringen är en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör Förintelseöverlevande och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

"Plundring" bygger på en fysisk utställning

Utställningen ”Plundring” bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront, 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Norstedts, 2015). Den har producerats av Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker. Här kan du läsa mer om den fysiska utställningen Plundring (Forum för levande historia).

 

Anne Franks hus i VR

Titta in i huset där Anna Frank och hennes familj gömde sig under andra världskriget via appen Anne Franks House (annefrankhousevr.com), appen är på engelska. I VR appen är alla rummet i annexet möblerade enligt hur det var när de gömde sig där 1942-1944. Läs mer om utställningen här (annefrank.org).

 

Låna ett VR-Headset

På Huvudbiblioteket kan du låna ett VR-Headset och ta del av utställningarna på plats. Handledning finns tillgänglig vid behov. Vi har ett begränsat antal VR-set.

VR-Headseten är tillgängliga:

  • 23-25 januari mån-ons kl 10:00-12:00
  • 26-27 januari tors-fre kl 15:00-17:00

Sök

Språk