Förintelsens minnesdag
Detta händer på biblioteket
Bokskyltning
Vi skyltar med böcker om Förintelsen och biografier.
Pågår 20 januari - 12 februari.
Miniutställning "Aldrig mer! Om folkmord"
Aldrig mer! Det var den rådande andan efter andra världskriget, då omvärlden fick upp ögonen för de fruktansvärda massmord på judar, romer och andra grupper som begåtts av den nazityska regimen.
1948 antog FN den folkmordskonvention som än i dag ska förhindra folkmord och lagföra förövare. Utställningen belyser konventionens bakgrund och ger exempel på mörka skeenden i historien och vår samtid där den har tillämpats.
Författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink har skrivit en krönika, The crime of all crimes, med koppling till temat för utställningen. Lyssna på krönikan på Forum för levande historia.
Läs mer om utställningen på Forum för levande historia.
Pågår 20 januari - 12 februari.
Plundring - en utställning i VR (Virtual Reality)
Mellan 1933 och 1945 genomförde nazisterna den största plundringen av kulturföremål i världshistorien. Miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker stals över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.
Plundringen är en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör Förintelseöverlevande och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.
"Plundring" bygger på en fysisk utställning
Utställningen ”Plundring” bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront, 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Norstedts, 2015). Den har producerats av Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker. Här kan du läsa mer om den fysiska utställningen Plundring (Forum för levande historia).
Pågår 23-27 januari, se särskilda tider nedan.
Anne Franks hus i VR
Titta in i huset där Anna Frank och hennes familj gömde sig under andra världskriget via appen Anne Franks House (annefrankhousevr.com), appen är på engelska. I VR appen är alla rummet i annexet möblerade enligt hur det var när de gömde sig där 1942-1944. Läs mer om utställningen här (annefrank.org).
Pågår 23-27 januari, se särskilda tider nedan.
Låna ett VR-Headset
På Huvudbiblioteket kan du låna ett VR-Headset och ta del av utställningarna på plats. Handledning finns tillgänglig vid behov. Vi har ett begränsat antal VR-set.
VR-Headseten är tillgängliga:
- 23-25 januari mån-ons kl 10:00-12:00
- 26-27 januari tors-fre kl 15:00-17:00
Vad är VR (Virtual Reality) för något? (Wikipedia).
Filmade vittnesmål
Dokumentärfilmaren Johan Palmgren har porträtterat personer som överlevt Förintelsen och deras anhöriga. Se fler filmade vittnesmål på Forum för levande historia.
Om Förintelsens minnesdag
Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2023 är det 78 år sedan.
Sedan 2001 har Förintelsens minnesdag varit en nationell minnesdag i Sverige. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag.
Läs mer om Förintelsens minnesdag på Forum för levande historia.