Bokmässan Play
Bokmässan Play

Stadsbiblioteket visar ett urval från Bokmässan i Göteborg

Den 23, 24 och 25 september streamar biblioteket ett urval ur programmet från Bokmässan i Göteborg på storbildsskärm i DigidelCenter på Stadsbiblioteket.

Max 15 personer i lokalen. Gratis!
 

Välkommen!
 

 

Här ser du programmen för de olika dagarna:

10:00-10:20   Biblioteken efter corona. Hur har de kommunala folkbiblioteken och deras besökare påverkats av ett drygt år av coronaåtgärder och vilka är de största utmaningar framöver? Medverkande: Anette Winblad von Walter, Johanna Hagelin och Karin Grönvall.
 

10:30-11:00   Kulturminister Amanda Lind presenterar Läsrådet och regeringens arbete för att främja barns och ungas läsande i ett samtal lett Svante Weyler, styrelseordförande för Kulturrådet. Medverkande: Amanda Lind, Svante Weyler.
 

11:00-11:30   Douglas Stuart samtalar med journalisten Mats Almegård om klass och kärlek och om sin hyllade debutroman Shuggie Bain, som förra året tilldelades Booker-priset. Medverkande: Douglas Stuart, Mats Almegård.
 

11:30-12:00   Elisabeth Kolbert. Människans avtryck på planeten är så stora att vi nu talar om en ny geologisk tidsålder: antropocen. Kan vi förändra naturen ännu mer - för att rädda den från oss? Elisabeth Kolbert möter här journalisten Sverker Lenas i ett samtal om de utmaningar människan står inför för att rädda planeten vi bor på. Medverkande: Elisabeth Kolbert, Sverker Lenas.
 

12:30-13:00   Hur många åsikter tål demokratin?/ På sociala medier är tongångarna emellanåt hårda när åsikter framförs och bemöts. Yttrandefriheten i Sverige och flera västerländska demokratier är vidsträckt men var går gränsen för vad man får uttrycka? Och varför upplever en del att de inte blir lyssnade på? Hur värnar vi ett öppet demokratiskt samtal där alla röster får komma till uttryck utan att vissa grupper hängs ut och förtalas? Vad har medier för ansvar för att hålla debatten öppen och fri? Medverkande: Sofia Wadensjö Karén, Caspar Opitz, Katarina Graffman, Brit Stakston.
 

13:00-13:30   Barns rätt att få drömma fritt – en del av det demokratiska samhällsbygget. Alla barn har rätt att tro på sig själva och sin framtid. Men barns möjligheter begränsas av vilken skola de går i, var de bor och vilka föräldrar de har. Det är problematiskt, även ur ett samhälleligt perspektiv. Hur hanterar vi det faktum att barn har lägre framtidstro i områden där ekonomin statistiskt sett är sämre? Vad betyder den ökande skolsegregationen ur ett demokratiperspektiv? Medverkande: Nicolas Lunabba, Tove Lindahl Greve, Dona Hariri.
 

13:45-14:15   Frans de Waal - Djurens komplicerade känsloliv. Den holländske primatologen och psykologen Frans de Waal visar i sin banbrytande bok Mamas sista kram vilket fantastiskt djupt och komplicerat känsloliv som djur har. Frans de Waal, utsedd av tidskriften Time till en av världens hundra mest inflytelserika människor, samtalar här med Helena Bornholm, vetenskapsjournalist.
 

14:20-14:50   Utanför och innanför i tonårsromanen. Med rappa dialoger och absolut gehör för ungas språk skildrar författarna Hanna de Canesie och Melody Farshin en alltför sällan representerad vardag i miljonprogrammen, präglad av såväl våld som ekonomisk utsatthet. Ett samtal om hur uppväxtmiljöer, klassmarkörer och omgivningens fördomar både skapar utanförskap och gemenskap. Programledare: Assia Dahir, journalist.
 

15:00-15:20   Dante – Den förste författaren. Dante Alighieri är en av världslitteraturens mest uppburna författare, men hur såg hans liv ut? Anders Cullhed, Nordens stora Danteauktoritet, skildrar hans bistra levnadsöde mot en rik bakgrund av 1200-talets politiska, ekonomiska och kulturella omständigheter. Medverkande: Anders Cullhed, Per Starke.
 

15:30-15:50   Den florentinska liljan. Vi får följa tre generationer kvinnor genom flera av 1400-talets avgörande händelser: bankväsendet med multinationella företag, humanismen, utbildningsväsendet, konst och kultur, ingenjörskonst och arkitektur, kosmologi och filosofi med centrum i Florens, när Europa gick ifrån medeltid till renässans. Medverkande: Per Starke i ett samtal med Werner G. Jeanrond, professor i systematisk teologi.
 

16:00-16:30   Från kris till kraft – Återstart för kulturen efter pandemin. Pandemin har slagit hårt mot kulturlivet. Dess konsekvenser och utbredda osäkerhet har satt kulturens hela ekosystem i rubbning. Vad behövs för att kultursektorn ska återhämta sig och utvecklas efter krisen? Kommer publiken hitta tillbaka? Medverkande: Linda Zachrisson, Klara Tomson.
 

16:45-17:15   Mytologi, vidunder och gotik. Varför är mytologi så lockande, vad har fantasyn för betydelse i samtida litteratur - och hur hittar de sin inspiration? Medverkande: Siri Pettersen, Johan Egerkrans, Gabrielle De Bourg-Wetterlund, Sara Bergmark Elfgren.
 


10:00-10:30   Litteraturen är död – länge leve den. Ljudboomen och nya digitala läs- och lyssnarvanor har satt igång en genomgripande strukturomvandling i branschen. 2020 passerade ljudboken den fysiska boken i både volym och intäkter. Men hur påverkas litteraturen i sig av förändringarna? Medverkande: Carl Sundevall, Johanna Schreiber, Niclas Sandin, Sven Anders Johansson, Andreas Ekström.
 

10:45-11:15   Transpersoner i huvudrollen. Från att ha spelat bisarra biroller har transpersoner nu tagit rejäla kliv framåt i tv-serier, filmer, böcker och serieromaner. Ett samtal om transskildringar i kulturen, berättelser som saknas - och om vikten av humor. Medverkande: Edward Summanen, Olivia Skoglund, Jenny Jägerfeld, Elias Ericson.
 

11:30-12:00   Nu drar vi till skogs – men är friluftsliv för alla? Intresset för naturupplevelser och friluftsliv ökar och allt fler beger sig ut i naturen. Men för många kan det kännas som ett stort steg. Vad gör man där? Vad behöver man tänka på? Medverkande: Rickard Sjöberg, Beppe Singer, Bengt Fredrikson.
 

12:30-13:00   Tareq Taylors matresa och middag i en gryta. Stjärnkocken Tareq Taylor kommer nu med en ny kokbok full av grytor. Middag i en gryta samlar recept med hälsosamma och enkla råvaror som kombineras till läckra middagar med smaker från hela världen. Det handlar om tidseffektiv matlagning med djupa smaker - några minuters förberedelser av råvarorna, sedan gör spisen resten av jobbet. Medverkande: Tareq Taylor, Alexandra Zazzi.
 

13:00-13:45   Kulturens frihet. Varför är det så viktigt med kulturens frihet? Ett par aktuella rapporter, bland annat från Myndigheten för kulturanalys, lyfter frågor om hur politisk styrning riskerar att påverka den konstnärliga friheten. I ett samtal med kulturminister Amanda Lind diskuterar vi kulturens frihet, möjligheter och begränsningar. Medverkande: Calle Nathansson, Monica Fundin Pourshahidi, Gunnar Ardelius, Amanda Lind.
 

14:00-14:30   Från kilskrift till Harry Potters fan fiction – en ny litteraturhistoria. I ett nytt litteraturhistoriskt standardverk ryms allt från de första skriftsystemen till den senaste medieutvecklingen, en fängslande berättelse varvad med fördjupningar i litteraturens särskilda förhållande till andra konstformer, religion, politik och bokmarknad. Hur har litteraturen utvecklats och vad har läsning betytt för människan genom historien? Medverkande: Steve Sem-Sandberg, Håkan Möller, Marie Lundström, Hanna Jedvik, Carin Franzén.
 

14:30-15:00   Kaosvego – så blir du en köksninja. Kaosvego är kokboken för dig som vill åt magin vid middagsbordet, utan att jobba ihjäl dig för att nå dit. Medverkande: Lisa Bjärbo, Sara Ask, Alexandra Zazzi.
 

15:15-15:45   Psykisk hälsa i skolan i pandemins spår. Under pandemin har ett flertal av landets skolledare, lärare och elever kämpat med ofrivillig distansundervisning. Många unga vittnar om en ensam tillvaro och tuffast har det varit för de elever som behöver lärarstöd, struktur och rutiner i sin vardag för att kunna tillgodogöra sig undervisningen. När pandemin avklingat, vad kan skolan göra för att stärka barns och ungas psykiska hälsa? Neuropsykologen och psykoterapeuten Åse Fagerlund ger här konkreta råd om vilka friskfaktorer som är viktiga för att främja den psykiska hälsan hos både elever och lärare. Programledare: Reyhaneh Ahangaran, barnpsykolog och författare.
 

16:00-16:20   Glöm allt men inte mig! Philomène Grandin berättar om en okonventionell uppväxt med sin pappa musiklegendaren Izzy Young, och hans åldrande och död i demens. En uppväxtskildring och en berättelse om en far och dotter som vägrar släppa taget om varandra. I ett samtal med Pontus Bäckström.
 

16:20-16:50   Poesi – för lust och lärande. Antologin En bro av poesi med äldre och nyare dikter - rikt illustrerad och med samtalsidéer - är en gåva från Svenska Akademien till alla barn som börjar förskoleklass 2021. Skolverket står för distribution och klassuppsättningar. Medverkande: Anna Nordlund, Mats Malm, Tammi Gustafsson Nadel, Eja Embretsson, Ann Boglind, Yukiko Duke.
 


10:00-10:30   Makt och status i kulturvärlden. Hösten 2017 berättade arton kvinnor om mannen som blev känd som kulturprofilen i Dagens Nyheter. Nu är två av dem aktuella med romaner som tar avstamp i den omvälvande metoorörelsen. Elise Karlsson och Anna Kölén möts i ett samtal om litteraturens möjligheter och begränsningar efter hösten 2017. Programledare: Jenny Aschenbrenner, journalist.
 

10:30-11:00   Hongkong – vila i frid. Vilka är de friheter som nu berövas Hongkongborna? Varför har allt gått så snabbt utför? Vad kan vi vänta oss av Kina härnäst? Medverkande: Simona Mohamsson författare och Tao Chan demokratiaktivist från Hongkong.
 

11:00-11:30   Västkusten – Sveriges Cornwall? Cornwall har länge varit den självklara miljön att placera sin feelgoodroman i för brittiska författare. Finns det en motsvarighet i Sverige? Sofia Ymén och Jessika Devert möts i ett samtal om humor och romantik på saltstänkta kobbar och små rara kustsamhällen. Programledare: Carin Hjulström
 

11:30-12:15   Frihet, motstånd och kreativitetens kraft. Stina Wollter har varit yrkesverksam konstnär i mer än trettio år. I Kring denna konst bjuder hon in till sitt konstnärskap och det skapande rummet, som ett sätt att förstå och bearbeta livet. Regissören och dramatikern Suzanne Osten har ägnat hela sitt liv åt konsten och skapandet för att utforska och omformulera vad teatern kan vara. I Vem tror hon att hon är, Suzanne Osten? berättar hon om idéer och ideal som har väglett henne. Lyssna på ett samtal om frihet, motstånd och kreativitetens kraft. Programledare: David Fjäll, journalist.
 

12:30-13:00   Vad händer i Ryssland? Hösten 2021 är det 30 år sedan Sovjetunionen föll samman. De tre Rysslandskännarna Kristina Gerner, Kalle Kniivilä och Anna-Lena Laurén möts i ett samtal lett av Stefan Invarsson, journalist och Sveriges kulturråd i Moskva 2015-2019.
 

13:00-13:30   Gängkriminalitet. I Tills alla dör berättar Diamant Salihu om människorna som lever i den mest brutala konsekvensen av samhällets svek, och om några som vägrat ge upp hoppet. Ali Khalil var själv en del av gängen i Göteborg och berättar (tillsammans med Cyril Hellman) i Lilla Chicago sanningen om Göteborgs gängkrig i romanform. I Sju råd till Mustafa: Så blir du lagom svensk i världens mest extrema land ger före detta polisen Mustafa Panshiri sin syn på hur det personliga ansvaret behöver betonas mer när vi diskuterar integration och socialpolitik. Programledare: Alexandra Pascalidou.
 

13:45-14:15   Deckaren som samhällsspegel. Deckaren har med sin enorma spridning en unik möjlighet att sprida viktiga frågor till en stor mängd läsare. Är det rent av en av spänningslitteraturens uppgifter? Och hur påverkas genren av den rådande pandemin? Håkan Nesser, Sofie Sarenbrandt, Rolf Börjlind, Cilla Börjlind och Joakim Palmkvist möts i ett samtal om deckarens ansvar och möjligheter.
 

14:15-14:45   Att skriva om cancer. Hur formulerar man det svåraste när sjukdomen slår till? Göran Greider får sin cancerdiagnos och väljer att minnas och skriva mer utlämnande och skärskådande än tidigare i Barndomsbrunnen. Kristina Sandbergs självbiografiska skildring En ensam plats handlar om förlust och sorg, och om hur cancersjukdomen placerar henne på en ensam plats och hon förlorar sin förmåga att skriva. Programledare: Marianne Rundström, journalist.
 


Arr: Kultur&Bibliotek

Sök

Språk