Bokmåndag juni i digitalt format
Bokmåndag juni i digitalt format

IFBM - istället för Bokmåndag - #4 på Nyköpings Stadsbibliotek

Istället för Bokmåndag med Lars, Catharina, Malin, Svante och Ola.

 

Vi möter bibliotekarierna Lars, Malin, Catharina, Ola och Svante i biblioteksparken en solig dag. Lars pratar om vad som hände under året 1971 som ju firar 50-årsjubileum i år. Med sina berättelser från 1971 binder han ihop detta sista Istället för Bokmåndag som är extra långt och innehållsrikt.

Nedan har ni boktipsen:
 

Catharinas tips

Bok 1, Sissinghurst : drömmarnas trädgård av Tim Richardson. En helt underbar om den berömda trädgården skapad av Vita Sackville-West. Fantastiska bilder och en hel sida med namnen på gammeldagsrosor.

Bok 2, Thoras arv av Pia F. Davidson. En lågmäld och fundersam bok om dels huvudpersonen Ethel och hennes liv i nutid och dels en berättelse om hennes pappa Thor som hon just har begravt och hans tvillingsyster Thoras upplevelser 1944 i Charlottenberg på gränsen till Norge. Vad är det för hemligt hennes far aldrig berättade.

Bok 3 och 4, två böcker av Stina Jackson. Ödesmark och Silvervägen. Båda böckerna berättar om till synes vanliga människor men känslan infinner sig att det är något som inte stämmer några dör och därtill det norrländska storslagna landskapet.
 

Malins tips

Den sista migrationen av Charlotte McConaghy handlar om Franny som älskar fåglar, men som lever i en tid då klimatförändringarna gör att alla vilda djur håller på att dö ut. Det är en äventyrsroman om en stormig sjöresa där hon följer de sista silvertärnorna på deras sista flytt, men också en berättelse om Frannys uppväxt och vad som driver henne ut på denna resa. Om ensamheten, om att inte kunna sluta söka efter dem man förlorat, och om vad man är beredd att göra för att hitta en plats där man hör hemma.

Kata Dalström, biografi av Gunnela Björk. 1858 föds överklassflickan Kata, som sedan blir socialistisk agitator och till slut kommunist. I boken följer vi hennes händelserika liv: arbetet för rösträtt och med att hjälpa kvinnor bilda fackföreningar, det politiska livet under första världskriget, ryska revolutionen och finska inbördeskriget. Privatlivet med 7 barn och en rad kärleksaffärer. Genom Katas liv får vi flera intressanta inblickar i viktiga skeden i historien.
 

Lars tips

TURTON: De sju morden på Evelyn Hardcastle. En trevlig pastisch på en populär genre, den klassiska pusseldeckaren. Den stackars huvudpersonen försöker lösa mordet på Evelyn Hardcastle. Han får sju tillfällen på sig att göra det eftersom han får leva om samma dag sju gånger. Dvs. dagen hon mördas, sju gånger. Men det blir ändå svårt… Klurigt !

SJÖWALL & WAHLÖÖ: Den vedervärdige mannen från Säffle. Kom ut 1971. Enligt mig (Lars) bästa svenska deckaren någonsin. Även känd under den titel den fick som film, ”Mannen på taket”.

SHEREZ: Mörk hämnd. Stark engelsk deckare med de båda poliserna Jack Carrigan och Geneva Miller. Mordet på en ung kvinna visar sig ha kopplingar till det av inbördeskrig och militärstyre svårt drabbade Uganda. När de båda poliserna försöker lösa mordet kommer de i konflikt med mäktiga krafter. Mycket spännande!
 

Svantes tips

Mytting, Lars, Simma med de drunknade
En roman om föräldralös ung man på den norska landsbygden som i sin jakt på sin rätta identitet reser till Shetland och Frankrike och möter livet, kärleken och döden. En blandning av en episk släktsaga och äventyrsroman i stil med ”Greven av Monte Cristo”.

Henrik Brandão Jönsson, Där solen aldrig går ner: hur världens mest sorgsna land gjorde världen syndigare
Dagens Nyheters korrespondent i Brasilien berättar med hjälp av de sju dödssynderna hur Portugal och portugisiskan erövrade världen. Han berättar till exempel hur girigheten härskar i spelhålan Macao; att frosseriet har sin plats vid borden i Goa och om vreden över orättvisorna i Angola.
 

Olas tips

Åren av Annie Ernaux
Detta är en underbart märklig roman. Den utgår från författaren under åren 1941-2006. Det är en slags kollektiv berättelse om 1900-talet som gestaltas genom scener och ögonblick. Det blir ett både djupt och brett collage i textform. Magiskt och starkt.
 

Minnen av minnet av Maria Stepanova
Stepanova försöker tränga bakom de anekdotiska berättelserna om hennes släkt. Hon kartlägger samtidigt minnet och besvärjer glömskan. Det är släktforskning, roman och essä. Man måste nämna hennes språk, det är varierat och genomarbetat i detalj. 

Till Isabel av Antonio Tabucchi
Om du gillar Modiano är det här en bok för dig. De båda påminner om varandra i sitt sätt att låta ett verk kretsa kring en gåta. I detta fall, vad hände med berättarens kärlek för decennier sedan? Vart tog hon vägen?

Sök

Språk