Läsa på olika sätt

Läsa på olika sätt

På biblioteket finns talböcker, böcker i storstil och lättlästa böcker.

Talböcker (DAISY)

Talböcker är till för dig som på grund av synskada eller någon form av läshinder inte kan läsa böcker. Hela boken är inläst och ryms oftast på en enda skiva i MP3-format.
 

Vem får låna talböcker?

Talböcker är framställda enligt i Upphovsrättslagen för personer med funktionsnedsättning. Rätt att låna talböcker har personer med till exempel synskada, rörelsehinder, dyslexi, utvecklingsstörning eller tillfälligt läshandikapp.

Du behöver inte visa något intyg för att få låna talböcker.
 

Att låna talböcker

  • Låna på biblioteket - Vi har ett stort antal talböcker på biblioteket. Det mesta står i våra magasin. Kontakta personal så får du hjälp med att hitta det du söker. De böcker vi inte har i sortimentet tar vi hem från Legimus - Myndigheten för tillgängliga medier.

  • Hemleverans - Tjänsten är till för dig som på grund av till exempel hög ålder, funktionsnedsättning, långvarig sjukdom eller synskada inte själv kan komma till biblioteket. Denna service är gratis och talböckerna skickas portofritt med posten.

  • Ladda ner direkt i Legimus-appen - Du behöver en egen e-postadress. Sedan bokar du tid på biblioteket för registrering. Vid registreringen går vi bland annat igenom upphovsrättsliga regler och visar hur du gör för att ladda ner och lyssna på böckerna.
     

Behöver du hjälp? Kontakta oss på biblioteket.

Talboken kommer

Talboken kommer är en tjänst där du kan lyssna på talböcker i din taltidningsspelare. Du kan enkelt växla mellan tidning och bok. Kontakta biblioteket, så registrerar vi dig som Talboken kommer-låntagare och laddar ner de talböcker du vill ha. När vi gjort det tar det ca 1-4 timmar innan du kan lyssna på böckerna i din spelare.

  • Hur gör du för att få Talboken kommer? Kontakta biblioteket, vi registrerar dig och sedan laddar vi ner de böcker som du vill ha. När vi gjort det tar det ca 1-4 timmar innan du kan lyssna på böckerna i din spelare.
     

Storstil

Böcker med extra stor och tydlig stil. Nyköpings Stadsbibliotek har fler än 800 storstils-böcker, både romaner, deckare och biografier.
 

Lättläst (LL)

Böcker som är lättare att läsa. Lättläst innebär bland annat att raderna i boken är korta, layouten är luftig och att vardagliga ord används. En del böcker har bilder.
 

Punktskrift

Punktskriftsböcker kan beställas från Legimus via biblioteket.

Sök

Språk